izrada internetskih stranicastanovi splitprojekti kućaweb dizajn............................MarinaRovinjdalmacija.....................prodaja stanova zadar.
Kontakt za članove udruge!
My status Skype: doctorpavic
Mob: 091 5288191
 
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Novi obiteljski zakon

Međunarodni dan obitelji obilježen je 15. svibnja, ali prema podacima za 2012.godinu, svaki treći brak u Hrvatskoj je završavao razvodom.

Od ukupnog broja razvedenih supružnika, njih 30 posto brak je završilo konfliktnim razvodom koji je ostavio duboke posljedice na njih i djecu.

Donošenjem novog Obiteljskog zakona, ta bi se situacija trebala olakšati i zakonski definirati. Stoga je ovih dana Ministarstvo socijalne politike i mladih na nekoliko tribina predstavilo nacrt novog Obiteljskog zakona koji bi trebao stupiti na snagu početkom 2014.

 
Evo nekoliko osnovnih naznaka:

ALIMENTACIJA - jednom godišnje objavljivat će se tablice alimentacije, koje će propisivati točan iznos alimentacije s obzirom na plaću roditelja, dob djeteta i broj uzdržavanih članova obitelji.

PRAVO NA DOM - majka i dijete više neće moći biti izbačeni iz stana nakon razvoda sve dok djeca ne budu punoljetna, bez obzira na to što vlasništvo nad stanom ima otac.

UNUČAD ĆE PAZITI NA BAKE I DJEDOVE - unuci koje su uzdržavali baka i djed morat će, nakon svoje punoljetnosti, skrbiti o njima prema načelu solidarnosti.

UTVRĐIVANJE OČINSTVA - omogućit će se da se za vrijeme brakorazvodnog postupka očinstvo djeteta može utvrditi priznanjem, uz pristanak majke i majčina muža.

DUGOVE I KREDIT VRAĆAJU OBA RODITELJA - nakon razvoda oba će roditelja biti dužna vraćati dugove ili kredit podignut zbog zajedničkih potreba obitelji, čak i ako oni glase samo na jednoga od njih. Ako je kredit podignut samo radi potreba jednog bračnog partnera i bez znanja drugog, samo on će ga trebati i vraćati. 

OBITELJSKA MEDIJACIJA - bit će sustavna i stručna pomoć roditeljima s ciljem da se dogovore o daljnjoj skrbi za djecu. Ovaj zakon bi trebao onemogućiti roditelje da svoje osobne frustracije u brakorazvodnoj parnici lome preko leđa djece, ali i zaštititi jednog supružnika od onog drugog koji je često manipulativan i dominantan.

Novim Obiteljskim zakonom uvodi se i priprema posvajatelja te novosti kod uzdržavanja djeteta

Stoga Vas, kolegice i kolege, molimo da se svojim konstruktivnim prijedlozima uključite u njegovu izradu vodeći prvenstveno računa o dobrobiti djece. Dosadašnja je praksa pokazala da su baš djeca često služila kao ''joker'' jednom od roditelja. Tu su naravno i pojedini odvjetnici nepotrebno ''rastezali'' parnice i možebitne dogovore. I ne manje bitno, svaka samohrana majka ili otac u ovim bremenitim ekonomskim vremenima lakše prijeđu preko granice siromaštva.

VI. Sajam Dobrote - Trogir 14.lipnja 2013. 9-13h

Poštovane kolegice i kolege, pozivamo Vas na VI. Sajam Dobrote koji će se 14.lipnja 2013. od 9-13h održati u Trogiru na Trgu Ivana Pavla II, gdje će korisnici-štićenici Domova za psihički bolesne odrasle osobe i inih pokazati sve što tijekom godine marljivo rade u okviru njihove rehabilitacije i resocijalizacije.
Za kontakt molimo nazovite gospođu Tatjanu Buble 021 881522 ili Alemku Tramuntanu 0912000356
Hvala i do susreta u Trogiru!
 

Lokalni izbori

Godinama smo se kolegice i kolege zalagali i da naši korisnici, klijenti i štićenici mogu na izbore po svojoj osobnoj volji glasovati. I ove im je godine to omogućeno. Stoga hvala svima koji su uložili dodatni napor u ovu zaista potrebnu i hvale vrijednu inicijativu.
U Dom Trogir došle su nam u posjet delegacije raznih političkih opcija, zanimajući se za život korisnika, rehabilitaciju i resocijalizacioju te uvjete našeg rada. To je pohvalno i daje nam nadu da će se oni u svom daljnjem radu još više okrenuti potrebitima.
 
 
Arhiva: