E.D.E.
 
Kontakt za članove udruge!
My status Skype: doctorpavic
Mob: 091 5288191
 
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Socijalni Forum na temu prava starijih osoba, travanj 2014. g.

Seminar o korištenju strukturnih fondova EU za prelazak s institucionalnog oblika skrbi na skrb u zajednici

Poštovane kolegice i kolege,

U Zagrebu je 24. listopada organiziran seminar u organizaciji Ministarstva socijalne politike i mladih u partnerstvu s Europskom skupinom stručnjaka za prelazak s institucionalnog oblika skrbi na skrb u zajednici i Europskom komisijom.
Seminar su otvorili gospođa Iva Prpić pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih i gospodin Darijo Baron pomoćnik ministra Ministarstva rada i mirovinskog sustava.
Četrdesetak sudionika seminara iz domova, lokalne i županijske uprave, centara neprofitnih udruga u kvalitetnim predavanjima upoznalo se o korištenju strukturnih fondova kao:

 
• podrška deinstitucionalizacije,
• uloga strukturnih fondova u promicanju socijalne uključenosti marginaliziranih skupina i olakšavanje provedbe Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom,
• zajedničke europske smjernice za prijelaz s institucionalne skrbi na usluge podrške za život u zajednici i Priručnik za korištenje fondova EU,
• novim pristupima u propisima vezanim uz strukturne fondove za razdoblje 2014 - 2020,
• korištenju strukturnih fondova kao podrška razvoju usluga za djecu,
• korištenju strukturnih fondova kao podrška razvoju usluga za odrasle osobe s invaliditetom.
 
Moderatori ovog odličnog seminara bili su gospođa Judith Klein (Zaklada Otvoreno društvo - Inicijativa za mentalno zdravlje), gospođa Jana Trošt (UNDP), gospođa Đurđica Ivković (programska voditeljica, UNICEF Croatia), gospođa Ines Bulić (Europska skupina stručnjaka za prelazak s institucionalnog oblika skrbi na skrb u zajednici) i gospodin Damjan Janjušević (Udruga za samozastupanje).
U primjerima dobre prakse sudjelovao je Centar za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek", Udruga za promicanje inkluzije Hrvatska, Udruga za samozastupanje, dok su gospođa Martina Štuka iz Europske komisije i Camilla Parker iz Zaklade Otvoreno društvo - Inicijativa za mentalno zdravlje održale predavanje.
Gospođa Nadia Shabani je elaborirala studiju slušaja EU projekata u Bugarskoj. U zanimljivoj, moderiranoj raspravi te radnih skupina uključila se i večina sudionika seminara. Pokazalo se da je korištenje strukturnih fondova kao podrška deinstitucionalizaciji jedan od preduvjeta ovom neophodnom socijalnom procesu, kao da je prelazak s institucionalnog oblika skrbi na skrb u zajednici naš zajednički zadatak.
 
Vaš predsjednik,
dr. Mladen Pavić
 
Fotogalerija
 
 
Arhiva: