E.D.E.
 
Kontakt za članove udruge!
My status Skype: doctorpavic
Mob: 091 5288191
 
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Čestit Božić & Sretna Nova 2014 !


Kolegicama, kolegama iz domova, centara za socijalnu skrb, karitativnih institucija, volonterskih, neprofitnih udruga, ministarstva socijalne politike i mladih, te svih onih klijenata, korisnika, štićenika kojima svakodnevno u svom radu pomažemo, u svoje osobno ime i ime svih članova Udruge ravnatelja u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske,

želimo Čestit Božić & Sretnu Novu 2014 godinu!
Iskreno Vaš predsjednik
dr.Mladen Pavić

 

dr.Mladen Pavić


Posjet komuni "Novi Svijet" u Kistanjama


Dana 21. prosinca 2013 godine posjetio sam korisnike komune "Novi Svijet" u zaseoku Nunićima kod Kistanja. U zaista lijepom ozračju upoznah se s radom ove komune čije je sjedište u Italiji a koja je zaista odlično i profesionalno organizirana kod Kistanja.
Taj dan poslije su im došli i dobri ljudi i njihovi prijatelji iz Šibenskog radio kluba sa svojim poklonima.

Korisnici komune u trogodišnjem programu obavljaju sve poslove i to potpuno samostalno uz uzgoj domaćih životinja, pčelarstvo, povrtlarstvo, pripremu namirnica, molitvu.Božićni prijem kod Msgr. Marina Barišića


U posjeti nadbiskupiji i Božićnom prijemu kod nadbiskupa Msgr. Marina Barišića u društvu sa Trogirskim dogradonačelnikom Radovanom Sladom-Šilovićem. Na fotografiji je i gospodin Joško Belamarić.
 
 

Glazbena radionica prof.Ratka Bartulovića u Muzeju grada Trogira humanitarni koncert za korisnike Doma !

STRUČNI SKUP / GERONTOLOŠKA STVARAONICA od 3. prosinca 2013.,


U Centru za gerontologiju –Referentni centar Ministrastva zdravlja RH za zaštitu zdravlja starijih osoba Zavoda za javno zdravstvo "Dr.Andrija Štampar", 3.prosinca 2013. godine, organiziran je Stručni skup / Gerontološka stvaraonica na temu:

Program četiri stupnja gerijatrijske zdravstvene njege sa sestrinskom dokumentacijom i postupnikom opće/obiteljske medicine u domu za starije osobe.
 
Suorganizatori Gerontološke stvaraonice su : Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Hrvatska komora medicinskih sestara, Hrvatsko društvo za gerontologiju i gerijatriju Hrvatskog liječničkog zbora, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba.
 
Zaključci sa održane Gerontostvaraonice
 
Palijativna skrb u socijalnim ustanovama!

Poštovane gospođe,
obraćam Vam se nakon održane 1.Nacionalne konferencije o palijativnoj skrbi u Opatiji od 21.-23.11.13.. na kojoj nažalost nije mogao nitko iz Vašeg Ministarstva prisustvovati.

Palijativna medicina i palijativna skrb je novi vid zdrastvene zaštite, koji će se provoditi na svim nivoima-primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite.

Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora HDPM/HLZ, je u suradnji sa Povjerenstvom za palijativnu skrb u MZ izradilo program "Nacionalna strategija razvoja palijativne skrbi u RH". Ministar zdravlja prof dr Rajko Ostojić je prihvatio i objavio strategiju,te je nedavno uputio na Vladu na koordinaciju.
Prema zakonskim odredbama iz 2003. 2008. i 2011. palijativna skrb je obavezni vid rada u pzz, što znači u ordinacijama opće medicine, te bi ju nadležni liječnici trebali provoditi i u socijalnim ustanovama.
Palijativna skrb kao nova znanost u medicini zahtjeva obaveznu edukaciju i liječnika i med sestara,kao i drugih članova interdisciplinarnog tima,kao što su socijalni radnici,psiholozi,fizioterapeuti. Stoga bi bilo potrebno provesti reorganizaciju zdravstvene zaštite u socijalnim ustanovama,a pogotovo na stacionarima,gdje je smješten izrazito veliki broj neizlječivih,i umirućih bolesnika-korisnika, kojima je neophodna palijativna skrb.
Na stacionarima se u procesu zdravstvene njege već provode 4 st zdravstvene njege,(Centar za gerontologiju) te bi uz dodatnu edukaciju 3. i 4. st bio i vid palijativne skrbi, a nesumnjivo bi taj način zbrinjavanja najtežih bolesnika doprinio podizanju kvalitete zdravstvene skrbi, i pomogao Vam u procesu kategorizacije domova.
Uvođenje palijativne skrbi u sustav zdravstvene zaštite u Vaše Ustanove je neminovan i odraz je stvarne potrebe, s obzirom na stalno rastući broj bolesnika i umiranja od malignih oboljenja, ali i onih od kroničnih neizlječivih bolesti u terminalnoj fazi, a kojima je palijativna skrb najprimjereniji oblik zbrinjavanja.
 
U očekivanju pozitivnog odgovora za termin susreta i planiranje daljnih aktivnosti, srdačno Vas pozdravljam.
 
Vlasta Vučevac,dr med
predsjednica HDPM/HLZ
 
Zahvaljujem kolegici Vlasti Vučevac, dr.med predsjednici HDPM/HLZ na mogućnosti objave pisma koji je uputila nadležnim gospođama u Ministarstvu socijalne politike i mladih. Iskreno se nadam da će palijativna skrb zaživjeti i u svim socijalnim i inim ustanovama !
dr.Mladen Pavić

II.DOPUNJENO IZDANJE Gerontološkog udžbenika


Poštovane kolegice i kolege,

Sa zadovoljstvom Vam mogu predstaviti Referentni centar Ministarstva zdravlja RH za zaštitu zdravlja starijih osoba , Centar za zdravstvenu gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo ''Dr.Andija Štampar'' koji su nam sa izrazitim zadovoljstvom poslali

II.DOPUNJENO IZDANJE Gerontološkog udžbenika:

ČETIRI STUPNJA GERIJATRIJSKE ZDRAVSTVENE NJEGE SA SESTRINSKOM DOKUMENTACIJOM I POSTUPNIKOM OPĆE/OBITELJSKE MEDICINE U DOMU ZA STARIJE OSOBE
 
 

Trebamo istaknuti i pohvaliti Prim.dr.sc. S.Tomek-Roksandić koja opravdano smatra glede provedbe primarne zdravstvene zaštite za starije u domovima za starije, gdje je najvažnija gerijatrijska zdravstvena njega, je u cilju geroprofilakse nastanka "4 N" u gerijatriji, a to je prevencija nepokretnosti, nesamostalnosti, nestabilnosti i nekontroliranog mokrenja.
Nekoliko sam puta zaista bio privilegiran pozivom na stručne i gerontološke tribine gospođe doktor Tomek-Roksandić i zaista Huts-up !!!

Čestitamo i kolegi Zvonimiru Šostaru na izboru za ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo ''Dr.Andrija Štampar'' u želji i nadi na daljnjoj uspješnoj suradni Zavoda i naše Udruge ravnatelja u djelatnosti socijalne skrbi !

Tu je šećer na kraju, vrijedna, marljiva gospođa Marica Lukić, čija predanost i temeljitost pacijentima, Zavodu, obitelji i znanosti daje posebnu auru. Hvala Marice !!!!

 
Arhiva: